nl
en
Direct antwoord? 020 772 47 31

Als uitzendkracht geen huis kunnen kopen? Verleden tijd!

19 juli 2017

Het is algemeen bekend dat tegenwoordig alleen mensen met een vast contract een hypotheek kunnen krijgen. Als uitzendkracht of zzp'er moet je vaak je inkomen van de afgelopen drie jaar overleggen. Sinds deze maand is het als uitzendkracht ook mogelijk geworden om een hypotheek af te sluiten.

Uitzendbureau Randstad werkt al een aantal jaren met een zogeheten perspectiefverklaring, waarin de uitzendorganisatie een soort analyse maakt van je toekomstige inzetbaarheid en baankansen. Steeds meer uitzendbureaus geven nu ook zulke perspectiefverklaringen af. Werknemers die langer dan een jaar via het uitzendbureau werken, kunnen een perspectiefverklaring krijgen. Deze verklaring kan de werknemer overleggen een hypotheek verstrekker. Gegarandeerd een hypotheek krijgen met een perspectiefverklaring is niet het geval. Verstrekkers zullen ook naar andere factoren kijken, zoals schulden.

Hoe werkt een perspectiefverklaring?

Simpel gezegd beschrijft de perspectiefverklaring de toekomstige mogelijkheden van de uitzendkracht om inkomsten te vergaren bij het desbetreffende uitzendbureau. Zijn er dus genoeg mogelijkheden om inkomsten te vergaren de komende jaren, dan kun je zo’n verklaring aanvragen bij je uitzendbureau. Maar hoe wordt dit perspectief bepaald? Binnen het experiment in de Randstad werd er o.a. gekeken naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt, huidige functie, werkervaring, eerdere beoordelingen, referenties en flexibiliteit omtrent inzetbaarheid.